Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 15 december 2015

15/12 Del av kryssningsrobot föll ned på bostadshus nära Severodvinsk


Under testskjutningar på övningsfält Nenoksa utanför Severodvinsk (Archangelsk län) slet en del av en kryssningsrobot loss och föll ned på ett bostadshus.

Inga allvarliga skador, brand eller skadade, meddelar lenta.ru

NPO Masjinostroenie testade en kryssningsrobot, när en del av roboten föll ned på ett bostadshus. ”På försvarets övningsfält genomfördes tester av specialister från NPO Masjinostroenie med kryssningsrobot. Efter uppskjutningen blev något fel och roboten vek av från utsatt bana och föll ned nära byn Nenoksa (Archangelsk oblast). Vid nedslagsplatsen arbetar en kommission från företaget”, - sade man vi myndigheten.

Redan den 15 december meddelade nyhetsbyrån ”Belomorkanal”, att cirka kl 11:00 moskvatid i ett trevånings tegelbostadshus, som ligger i byn Sopka (numera tillhörande byn Nenoksa), föll en del av roboten ned, som sköts från övningsfältet. Nyhetsbyrån meddelade, att skadat blev taket och fyra lägenheter, uppkommen eld släcktes effektivt, hyresgästerna evakuerades.

 

Information

I Nenoksa, som ligger 40 km väster om Severodvinsk vid Vita havet, ligger Flottans robotövningsområde [”Devjatka” (sv. 9:an) eller ”Sopka” (orten s.o. /sv. kullen) heter det på militärjargong], blev anlagd år 1954. På detta övningsfält genomförs tester med robotvapen för Flottan, i synnerhet, strategiska system med ballistiska- och kryssningsrobotar, sjömåls- och luftvärnsrobotar.

AO ”Voenno-promysjlennaja korporatsija ”Nautjno-proizvodstvennoe objedinenie masjinostroenie”, som ligger i Reutov strax utanför Moskva, specialiserar sig på utveckling och tillverkning av sjömåls-kryssningsrobotar. De mest kända modellerna från NPO Masjinostroenie kan man plocka ut robot P-700 ”Granit”, P-800 ”Oniks/Jachont”, plus den rysk-indiska versionen av denna robot ”BraMos”, P-1000 ”Vulkan” och den framtida hypersnabba/överljuds-kryssningsroboten ”Tsirkon”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar