Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 14 december 2015

14/12 Vad händer om ryskt flyg kränker lettiskt luftrum?


Förra året närmade sig ryskt flyg Lettlands luftrum cirka 200 gånger. NATO-jakt från baltländerna gick upp. Efter att en rysk Su-24 blivit nedskjuten vid turk-syriska gränsen har frågan blivit aktuell. ”Vad händer om ryskt flyg kränker Lettlands luftrum?”
Luftförsvaret över de baltiska länderna genomförs från litauiska staden Sjiauliai av en kontingent från Ungerns flygvapen i form av fyra JAS-39 Gripen. I Estland, på Ämari finns fyra tyska Eurofighter Typhoon. I tidningen Latvijas avize berättar ungerske generalöversten Tomasj Fekete, att för närvarande verkar Ryssland flygvapen ha full upp med verksamheten i Syrien och bryr sig inte så mycket om baltländerna som tidigare. Från 1 september har ungrarna bara behövt gå upp i luften 15 gånger, jämfört med norrmännen som hade luftbevakningen över Estland, Lettland och Litauen innan dess, och skickade upp flyg i snitt sex gånger per dag.
Vi skall möta främmande flygplan (flyga mot den möjlige fienden, på så sätt täcka skyddsobjekt), genomföra visuell identifiering i ”skuggposition”. Vi har rätt att använda vapen endast i självförsvar. Vår uppgift – att eskortera främmande flygplan till gränsen för baltiska luftrummet”, förklarade Fekete. Alla instruktioner till flygförarna kommer från ledningscentralen i Tyskland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar