Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

fredag 8 april 2016

8/4 Vapentransportfartyg för ÖM och SvH-marinen skall byggas i Rybinsk

Морской транспорт вооружения проекта 20360М

Morskoj Transport Vooruzhenia (MTV) projekt 20360M.

Nybyggnadsvarvet ”Vympel” har fått en beställning på två största fartyg i varvets historia. Det blir ammunitionstransportfartyg ur projekt 20360M, avsedd att förstärka Rysslands svartahavs- (SvH-marinen) och östersjöflottor.

”Rysslands försvarsministerium har med AO ”SSZ ”Vympel” skrivit kontrakt om två enheter vapentransportfartyg ur 20360M. Konstruktörsbyrå – KB ”Vympel” (Nizjnij Novgorod) och liknar 20360 ”Dubnjak” (sv. ung. Ekträ) enligt försvarets krav.”, - meddelade man till FlotProm från Rybinskvarvets presstjänst.
Det moderniserade projektet skall få förstärkt isklass, dubbelbotten och skrov, samt även bogpropeller. Transportfartygen skall kunna transportera last såväl i lastrum, såsom på öppet däck i containrar. För lasthantering har besättningen hjälp av en kran med lyftkapacitet om 20 ton. I fören på fartyget skall det finnas en helikopterplatta. 

Fartygen, som får varvsnummer 01551 och 01552, skall levereras under år 2019 resp 2010. Det första fartyget skall till svartahavsflottan, det andra – till östersjöflottan.

Fartyg ur projekt 20360M har en längd om 77 meter, bredd – 15,8 meter. Order på så stora fartyg har varvet ”Vympel” aldrig tidigare fått. Vice generaldirektör vid varvet Viktor Doskin sade vid en intervju år 2015, att varvet försöker hålla balans mellan försvarsorder, produktion av civila varor och arbeta för export.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar