Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

fredag 8 april 2016

8/4 US Navy ska få flygande hydroakustisk boj

Aqua-Quad

US Navys officershögskola har skapat en hydrokopter, som kan landa på  vatten och lyfta därifrån. Apparaten kan utrustas med en sonarsystem för att upptäcka ubåtar.

Apparaten har fått benämningen Aqua-Quad. Utrustningen går på solenergi, meddelar n+1



Utvecklingen av drönaren är ännu ej klar. De första testerna av apparaten påbörjades i höstas. Aqua-Quad är byggt med fyra elektriska motorer med propellrar i ändarna. Dessa propellrar är 360 mm i diameter och samlade i kåpor.

Dessutom, är hela apparaten innesluten i en tunn ring med en diameter om en meter. Mellan strålarna finns 20 solpaneler.  Anordningen väger cirka 3 kilogram. UAV:n är utrustad med batteri, vars energi den använder vid flygning. Flygtiden för Aqua-Quad är cirka 25 minuter.

När den ligger i vattnet kan den jobba några dygn, och fungera som hydroakustisk boj.

I slutet av förra året testade Vetenskapliga forskningscentret i Georgia UAV-system, som kunde landa på vattnet, sjunka till bestämt djup, och därefter åter flyga. Denna utveckling fick benämningen GTQ-Cormorant. Projektet finansieras av US Navys Vetenskapliga forsknings-avdelning.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar