Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 22 september 2016

22/9 Admiral Kuznetsov” till Medelhavet med nya flygetyg




TAVKR ”Admiral Kuznetsov” bogseras ut på redden från 35:e reparationsvarvet.


Hangarfartyget ”Admiral Kuznetsov” skall på långresa till Medelhavet med all fast beväpning och full flygpark. Detta meddelade på torsdagen, 22 september, ryska Flottans chef för marinflyg generalmajor Igor Kozjin till RIA Novosti.

Vi påminner om, att försvarsminister Sergej Sjojgu igår bekräftade, att ”Admiral Kuznetsov” i höst skall ingå i Rysslands fasta operativa grupp i Medelhavet.


”Alla flygplan och helikoptrar, som beslutats av försvarsministern, kommer att finnas ombord”, - sade Igor Kozjin.

Det fasta flyget ombord ”Admiral Kuznetsov” består av Su-33 och Su-25, samt helikoptrar Ka-27/Ka-29. Dessutom har till Medelhavsresan även förberetts en ny flyggrupp bestående av jaktflygplan MiG-29KR och helikoptrar Ka-52K. Experter anser, att med MiG-29KR ombord ”Admiral Kuznetsov” ger det fartyget större attackkapacitet, då dessa flygplan kan genomföra attacker mot mål till sjöss såväl som på land.

”Admiral Kuznetsov” – är en tung flygbärande kryssare (ry. Tjazjelyj AVianesusjtjij KRejser) ur projekt 11435, och det enda fartyget av denna typ i Ryssland. Efter återkomst från sin långresa år 2017 skall hon in för stor översyn. Det är tänkt att hon skall in på reparationsvarvet ”Zvjozdotjka”. Tiden för fartygets ombeväpning är ännu ej fastställd. Chefen för ”De förenade skeppsvarven” (ry. OSK) Aleksej Rachmanov har tillkännagivit, att för modernisering av ”Admiral Kuznetsov” krävs två år, men varnade för att omfattningen och tiden för arbetet kan komma att förändras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar