Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 22 september 2016

22/9 Provturer påbörjade med första msvp ur ny generation ”Aleksandr Obuchov”



 kustminsveparen ”Aleksandr Obuchov” ur projekt 12700.



Det första fartyget för minförsvar ur en ny generation ”Aleksandr Obuchov” har börjat genomföra statsprovturer, varefter fartyget skall överlämnas till Rysslands Flotta. Detta meddelade på torsdagen, 22 september, presstjänsten vid varvet Sredne-Nevskij sudostroitelnyj zavod.

Minsveparen (msvp) ”Aleksandr Obuchov” ur projekt 12700 sjösattes i juni 2014. Leverans till Flottan var beräknad till år 2015, men har därefter framflyttats ett flertal gånger. Varvet själv förklarar förseningen med införande av en massa ny utrustning för minjakt.


Under de närmaste fem åren skall Rysslands sjöstridskrafter få fyra minjaktsfartyg av den nya typen. Dessa minsvepare har monolitskrov (ung. solida skrov) av kompositmaterial, vilket minskar massan och förlänger fartygets tjänstetid.

Vi påminner om, att i början av juni utbröt en brand på minsveparen under byggnad ”Georgij Kurbatov”. Ledningen för varvet ”Sredne.Nevskij” försäkrade, att detta inte skulle påverka leverans av fartyg i tid. Senare erkände varvet, att leveranstiden av fartyget måste skjutas fram cirka ett år.

Fartyg ur projekt 12700 är framtaget av konstruktörsbyrån TsMKB ”Almaz” som en ny generation av minsvepare. Projektet är tänkt som en minjakt med användande nyaste och effektivaste hydrofonerna, för installation ombord själva fartyget, samt även med telestyrda och självgående undervattensapparater. Tillsammans med dem, kan afrtyget använda även traditionella minsvepsutrustningar.

Deplacementet på den nya minsveparen uppgår till 890 ton, 
längd – 61 meter, 
bredd – 10 meter, 
hastighet vid fullt deplacement – 16,5 knop, 
besättning – 44 man

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar