Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 2 november 2016

2/11 Nytt ryskt ubåtsjaktfartyg skall gå på exportCentrala Marina Konstruktörs-Byrån (TsMKB) ”Almaz” har utvecklat ett litet ubåtsjaktfartyg (MPK) ur projekt 23420, beväpnat med system ”Paket-NK”, som skall erbjudas sjöstridskrafter i Sydostasien. Detta meddelar TsMKB till FlotProm.

”Detta projekt skall erbjudas utländska beställare, och inte för ryska Flottan”, - förtydligade avdelningschefen för ”Almaz” marketing och vetenskap-teknisk information Dmitrij Tsygankov.


Han säger, att huvudsakliga marknaden ser man i Sydostasien, men blir glad att få samarbeta med alla köpare, oavsett varifrån de kommer.

Enligt experten på marina vapen, chefredaktören för tidskriften ”Eksport vooruzjenij” (sv. Vapenexport) Andrej Frolov, har Rysslands Flotta för närvarande inget behov av dylika fartyg.
”Vi har olika typer av ”korvetter”, men kallas olika hos oss, men det är i stort sett de samma. Att producera ännu ett projekt för ryska flottan är överflödigt”, - menar Frolov.

Experten utesluter dock inte, att en potentiell utländsk kund kan köpa eller bygga på licens en serie dylika fartyg.

Fartygets beväpning består av artillerianläggning AK-176MA kaliber 76 mm eller AK-306 kaliber 30 mm, vridbar anläggning med luftvärnsrobotar 3M-47 ”Gibka”, två kulsprutor kaliber 12,7 mm, samt även antiubåts-torpedsystemet ”Paket-E/NK” eller systemet RPK-8E med ubåtsjaktgranater och sjunkbomber. På däck kan man basera en drönare.

För närvarande har Rysslands Flotta korvetter ur projekt 20380, som är utrustade med det liknande ubåtsjaktsystemet ”Paket-NK”. Detta vapensystem sätts även ombord de fregatter ur projekt 22350 som byggs.

DATA Enligt projektet :

- Deplacement 1300 ton
- Längd – 75 meter
- Bredd – 13 meter
- Maximal hastighet – 30 knop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar