Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 27 juli 2017

27/7 6:e generation stridsflyg kan ta ”radarfoto” av fiendens flygplan

Sjätte generationens flyg i Ryssland, vilka skall ersätta T-50, skall kunna göra ”radarfoton” av fiendens flygplan utan att personer bedömer typ och vapen. Detta meddelade i en intervju med TASS förste vice generaldirektören för företaget ”Radioelektronisk teknologi” (KRET) Vladimir Michejev.
Han säger, att KRET utvecklar ”radarfoton”, som redan finns i experimentmodeller, och redan finns i fullskaliga modeller. Den nya radarn kommer att avsevärt överglänsa befintliga radarstationer vad gäller kraft och avstånd.
”Enligt våra beräkningar, skall radio-optiska radarn kunna se avsevärt längre än befintliga radar. Och då vi kommer att belysa fienden på ett brett spektrum av frekvenser, så kommer vi att få nästan exakt position på fiende i rymden, och efter bearbetning får vi så gott som en fotografisk bild av den”, – sade Michejev.
Han förtydligade, att ”det är viktigt att bestämma typ (flygplan – TASS anm.): genast och automatiskt skall datorn kunna bestämma, att här flyger, t.ex., F-18 med konkreta typer av robotvapen”.
Den nya radarn har med sitt ultra-bredband och enorma frekvensbredd på mottagaren stora möjligheter att skydda sig från störningar.  Dessutom, skall den utföra uppgifter som störning (ry. REB – radioelektronisk strid), skicka data och fungera som ett kommunikationsmedel.
Nya optiska systemet
På sjätte generationens flyg skall det installeras ”det kraftiga mångspektrala optiska systemet, som jobbar på olika frekvensband – laser, infrarött, ultraviolett, optisk, men mycket större än det mänskliga synliga spektret”,  anmärkte Michejev.
I mars 2016 tillkännagav vice premiärminister Dmitrij Rogozin om, att man börjat arbeta med sjätte generationens jaktflyg.
Michejev har berättat, att det nya flygplanet skall göras i två varianter – med flygförare och i drönarvariant. De nya jaktflygplanen kommer att operera i ”flock”, som leds att ett flygplan med flygförare ombord. Drönarna kan komma bära elektromagnetiska vapen, flyg med hypersnabb hastighet, och gå upp i nära rymd.
Flygförar- och drönarvarianterna kommer att byggas på samma bas, men kommer att skilja sig inte bara på vapen och utrustning, utan även på det yttre.
KRET utvecklar för den nya jaktkärran även elektromagnetiska vapen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar