Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 11 augusti 2014

ÖM genomför UV-tester med ”Pantera-Pljus”

17 juli 2014
Specialister från östersjömarinens (ÖM:s) Sök- o Räddnings-detachement och  flottans 328:e detachement har framgångrikt testat den fjärrstyrka obemannade djupdykfarkosten ”Pantera Pljus” i öppet hav.
Under två dagar genomfördes praktiskt arbete i form av sök och lyft av olikasjunkna objekt i öppet hav på djup ned till 100 meter. ÖM har redan fått en moderniserad och förbättrad version av systemet ”Pantera Pljus”, som kan jobba ned till 1000 meters djup. Den kom till räddningsförbande i juni.
UV-apparaten är utrustad med två mekaniska manipulatorer, på dessa kan man sätta kabelskärare och cirkulärsågar för att skära loss svårigheter om en tjocklek upp till 90 millimeter. Det fjärrstyrka systemet har en automatisk nivåhållare, ekolod, satellit-positionssystem [GPS/GLONASS?] och utrustning för borttvättning av jord/sand.
Operatörerna kan följa arbetet med hjälp av två styrda telekameror med förhöjd ljuskänslighet, som sitter vid sidan om manipulatorerna, samt även videokameror för sikt bakåt. Med detta system kan ÖM:s räddningspersonal lösa än fler uppgifter, sägs från Rysslands Västra milos pressavdelning för ÖM.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar