Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 11 augusti 2014

Ryssland återupptar radiospaning från Kuba

16 juli 2014
Ryssland återkommer till radiostationen i Lourdes på Kuba. Det innebär att de kan radiospana över USA:s territorium och säkra sambandet med fartygen.

Om detta skriver tidningen ”Kommersant” med hänvisning till källor inom maktens strukturer. Enligt uppgifterna slöt president Vladimir Putin ett avtal vid sitt besök i Havanna i fredags. Då tillkännagavs också, att Moskva avskriver 90% av den kubanska skulden cirka 32 miljarder dollar.
Radiospaningsstationen (som ligger i Torrens, strax utanför Havanna, kallas även Lourdes, skriv.anm.) började användas år 1967 och användes från början av Sovjetunionen, och därefter av Ryssland fram till år 2001, när Moskva slutade använda stationen, på grund av brist på pengar för underhåll och för att tillmötesgå USA:s  önskemål. Beslutet att återvända till Kuba förklaras av bättre finanser, samt även de försämrade förhållandet med USA.

Stationen i Lourdes är den största sovjetiska radiospaningsstationen, utanför Sovjetunionens gränser. Den var ett ytterst effektivt medel för att lösa uppgifter för GRU:s 6:e avdelning inom Generalstaben, radiospaningens huvudavdelning inom FAPSI (Federalnoe Agenstvo Pravitelswennoj Svjazi i Informatsii) , samt även för ryska Flottans utrikesspaning – för samband med ytfartyg och ubåtar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar