Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 6 november 2014

Frankrike kan skjuta fram leverensen av ”Mistralen” 3 månader

05 nov 2014
 
Enligt kontraktet kan Frankrike skjuta upp leveransen av det första helikopterbärande landstigningsfartyget av typen ”Mistral” med ytterligare tre månader, meddelade en källa inom ryska systemet för Militär-Tekniskt Samarbete [ry. VTS] med utländska stater.

”Vad gäller kontraktet, så har Frankrike lagt in tillfällig motreaktion, vilket ger oss lite tid för lurendrejeri. Så är kontraktet skrivet. Det är inte så lång tid, ytterligare cirka tre månader.”, - sade källan. Han förklarade, att på grund av detta ”kryphål” kan skadestånd på grund av försenade leverans inte börja från 1 november, utan mycket senare.

Detta är inte den enda lagliga orsaken, berättar källan, i kontraktstexten står även force majeure för även ”åtgärder vidtagna av Frankrikes regering”.
Ryska VTS understryker speciellt, att själva varvet STX France har gjort allt nödvändigt, för att genomföra allt arbete enligt kontraktet i tid, så nu är allt vad gäller leveransen av ”Mistralen” utselutande av politisk karaktär.

Enligt källan har Ryssland inte bråttom och kommer att vänta. Om kontraktet inte uppfylls, då kommer ett skadestånd om cirka 1,2 miljarder euro att utkrävas.
Källan från VTS säger också, att fartyget inte kan sölja s till tredje land, då det ombord finns utrustning som tillhör Ryssland. Denna utrustning är installerad och får inte säljas till tredje part utan ryskt godkännande. Han sade ombord finns kabeldragning för rysk lednings-samband. ”För att ta bort denna utrustning måste du öppna fartyget och plocka isär det”.

Han underströk också, att all utrustning inne i fartyget är gjord för ryska Flottans standard: om fartyget skulle söljas till ett NATO-land, går det helt enkelt inte att slås på. ”Elen är uteslutande efter rysk standard”, - förklarade källan.

Källan underströk också, att ”Mistralen”, som Ryssland skall få – det är ett halvfabrikat. Efter leverans kommer det att ta minst 1,5 år innan det utrustats med inhemska system för samband, IK och vapen. Emellertid, inom ramarna för tekniskt samarbete har fransmännen överfört till Ryssland automatiskt fartygskontrollsystem, sambandssystem, vilka för första gången anpassats för vårt fartyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar