Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 11 november 2014

Fregatt ”Admiral Essen” sjösatt

07 nov. 2014
Fregatten ur projekt 11356 ”Admiral Essen” sjösattes fredagen den 7 november vid varvet ”Jantar” i Kaliningrad.
Generaldirektören för varvet, Viktor Tutynin, anmärkte att dagens händelse vid varvet är av stor betydelse. ”Sjösättningen – är ett av de mest kritiska momenten vid byggandet av ett fartyg”, - sade han.
Guvernören för Kaliningrads oblast Nikolaj Tsukanov sade, att beläggningen vid ”Jantar”-varvet har på senare tiden ökat väsentligt. ”Orderportföljen uppgår till cirka 100 miljarder rubler, - meddelade han. – Varvet har full beläggning fram till år 2017”.
Vid sjösättningsceremonin deltog en släkting till amiral Essen – Maja Essen. Enligt gammal flottradition krossade hon en champagneflaska mot fregattens bog efter att ha tillönskat fartyg lång och lycklig resa.
Sergej Tomasjkov, fartygschef på ”Admiral Essen”, gläds över att på ett nytt fartyg få skydda Rysslands territorium.
Fregatten ”Admiral Essen” kölsträcktes vid varvet ”Jantar” den 8 juli 2011. Hon skall vara färdigbyggd nästa år, 2015 och skall efter genomförda tester i september överföras till Sevastopol.
Essen, liksom de andra fregatterna i serien, är avsedda för bekämpning av ytfartyg och ubåtar, de kan även slå tillbaka fientliga luftanfall. Dessutom är de svårupptäckta för radar då skrovet är byggt med ”smygteknologi”. Fregattens eldkraft – det är det moderna robotsystemet ”Kalibr NK”, torpeder, luftvärns och artillerivapen. Alldeles snart skall man börja montera vapnen ombord. Besättningen är ungefär 170 man, nästa alla officerare är mönstrade.
Nästa år skall även den första fregatten i serien,”Admiral Grigorovitj”, levereras till Rysslands Svartahavsflotta med bas i Sevastopol. Hon kölsträcktes 18 december 2010, och just nu förbereds hon för tester vid kaj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar