Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 13 november 2014

Tjeckiens flygvapenchef vill ha fler JAS-39

11 nov 2014

Tjeckiens flygvapenchef brigadgeneral Libor Sjtefanik anser, att den allra bästa lösningen skulle vara leasing av ytterligare sex svenska mångfunktionsjaktflygplan, till de 14 befintliga inom Tjeckiens flygvapen.

Tjeckiens flygstridskrafter behöver en förstärkning av nya jaktflygplan JAS-39, kräver den internationella situationen, tillkännagav på tisdagen i en intervju med tjeckisk radio flygvapenchefen brigadgeneral Libor Sjtefanik.

”Vi måste förstå situationen, som nu formar sig i världen och som bara kommer att bli än mer dramatisk, - sade flygvapenchefen. – Vi får inte blunda för det som kan komma i framtiden. Den internationella situationen blir inte lugnare, det är bara drömmar”.
Sjtefanik säger vidare, att fler jaktflygplan skulle inte bara syssla med luftbevakning, utan även användas för att stötta markförband.

Petr Medek från Tjeckiens försvarsdepartement kommenterar Sjtefaniks uttalande till RIA Novosti, att det han sade i intervjun är tankar inom flygvapnet. Vare sig inom generalstaben  eller högre upp har denna fråga dryftats, sade Medek.

Tjeckiens regering förlängde i mars i år med svenska SAAB kontrakt att hyra 14 jaktflygplan JAS-39 Gripen till år 2027 till en kostnad av 1,7 miljarder tjeckiska kronor (cirka 85 miljoner dollar enligt kursen i mars) per år.  (Alltså cirka 567 miljoner kronor/år till år 2027)

Förutom tjeckiskt luftrum, skall dessa jaktflygplan från nästa år deltaga i den gemensamma bevakningen tillsammans med slovakiska flygvapnet av luftrummet över Tjeckien och Slovakien.

Dessutom, används sex JAS-39 ur tjeckiska flygvapnet för luftbevakning över Island, som tillhör NATO, men inte har något eget flygvapen. Tidigare har tjeckiska piloter genomfört liknande missioner i Baltländerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar