Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 10 december 2014

10/12 Royal Navy bad om hjälp söka utländsk ubåt

10/12

I slutet av november bad Storbritannien om hjälp hos sina alliansbröder att söka efter en utländsk ubåt, som registrerats i farvattnen väst om Skottland, där den brittiska ubåtsbasen Faslane är belägen. Ubåtsjakten pågick till början av december.

I sökandet deltog två amerikanska patrullflygplan P-3 ”Orion”, ett kanadensiskt patrullflygplan CP-140 ”Aurora” och ett franskt ubåtsjaktflygplan ”Atlantic” II. Dessutom deltog i operationerna ett brittiskt spaningsflygplan ”Sentinel” och några militära fartyg, meddelar Aviation Week.

Vid brittiska försvarsdepartementet bekräftas inte någon information om ubåtsjakten. Emellertid, meddelade en företrädare för Kanadas flygvapen, att ”på begäran från Storbritannien, skickade Kanade ett flygplan CP-140 till marinbasen Lossiemouth”. Patrullflygplan befinner sig ibland på basen i Skottland, oftast för gemensamma NATO-övningar, som annonseras i förväg. Incidenten inträffade en månad efter, att Sverige sökte i sina farvatten en möjlig rysk ubåt. Dessutom, i förra månaden, följde Royal Navy den 28 november fyra ryska fartyg som passerade Engelska kanalen en route Atlanten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar