Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

fredag 12 december 2014

12/12 Ryska ”Mistral”-besättningen seglar hem mot Ryssland innan Nyår

15 dec Bilden visar: Helikopterbärande landstigningsfartyget ”Vladivostok” av ”Mistral”-klass

Ryska besättningen för helikopterbärande landstigningsfartyget av ”Mistral”-klass förbereder sig för att lämna den franska staden Saint-Nazaire. Innan årsskiftet bör sjömännen ombord skolfartyget ”Smolnyj” satt kurs mot hamnen i Kronsjtadt.

En Flottans man meddelade, att beslutet att lämna Frankrike beror på att tiden håller på att rinna ut för sjömännens visum och hyran av kajplatsen, där ”den flytande kasernen” för de ryska sjömännen – skolfartyget ”Smolnyj” ligger förtöjd. Tidigare har meddelats, att militärerna skulle stanna i Saint-Nazaire till februari 2015 och invänta leverans av landstigningsfartyget ”Vladivostok”.

Rekapitulation: Leverans av ”Vladivostok” var planerad till 14 november 2014. ”Rosoboroneksport” fick en inbjudan, som senare togs tillbaka, och medarbetaren vid DCNS, som skickat inbjudan, fick sparken. Därefter dök det upp information, att fartyget skulle levereras den 28 november.

Men tre dagar innan det datumet tillkännagav Frankrikes president Francois Hollande, att leveransen stoppats. Och tidigare, i mitten av november, förbjöds de ryska sjömännen tillträde till fartyget ”Vladivostok”. För närvarande genomförs normal utbildning ombord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar