Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 31 mars 2014

Ryssland avser bryta avtal mellan Svarta havsflottan och Ukraina


Moskva den 28 mars (RIA Novosti) - Ryssland har påbörjat förberedelserna för att avsluta bilaterala avtal med Ukraina avseende underhåll och drift av Svarta havs flottan, enligt Kreml talesman i fredags.

Beslutet fattades vid ett möte med landets säkerhetsråd under ledning av president Vladimir Putin.

Enligt talesmannen Dmitrij Peskov, de åtgärder som ska avslutas inkluderas 1997 år överenskommelse om villkoren för flottans vistelse på Krim, som förlängdes med 25 år i 2010 år avtal med Ukrainas president Viktor Janukovitj 1997.

I utbyte fick  Ukraina en rabatt på 100 USD på varje 1.000 kubikmeter naturgas som importeras från Ryssland, vilket erhölls för att att minska exporttullar på gasen, pengar som skulle ha gått in i den ryska statsbudgeten.

Ett lagförslag om att upphäva de avtal som överlämnades till den nedre kammaren i det ryska parlamentet, Duma, under fredag ​​eftermiddagen.

Den ryska Svartahavsflottan har sitt huvudkontor i Sevastopol, en stad med speciell status inom Krim, som blev ryskt territorium förra veckan efter 60 år som en del av Ukraina.

Kreml sade tidigare denna månad att som bas inte längre ligger i Ukraina, fanns det ingen rättslig grund för att rabatten skall fortsätta.

Premiärminister Dmitrij Medvedev sade i fredags att Moskva skulle söka en återbetalning av 11 miljarder USD Ryssland förlorade medan Ukraina hade sin rabatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar