Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 1 april 2014

US Navy köper loss Schweiz Tiger II


USA:s sjöstridskrafter tänker köpa Schweiz gamla jaktflygplan F-5 Tiger II. Detta skriver Basler Zeitung med hänvisning till Kristian Katrina, chef för nationell säkerhet, civilskydd och sport vid försvarsdepartementet I Schweiz. Han säger, att försäljningen av stridsflyget kan genomföras redan under år 2014. Förutom från US Navy, så har intresse för kärrorna även kommit från några privata amerikanska företag.

De gamla stridsflygplanen kommer att sättas ut till försäljning efter att beslut tagits om köp av 22 nya svenska jaktflygplan JAS 39 Gripen E. Frågan om köp av stridsflygplan kommer att tas vid en folkomröstning den 18 maj 2014. Katrina säger, att om F-5 skall skrotas i samband med köp av Gripen, kommer försäljningen av de befintliga 54 flygplanen av denna typ att avslutas i mitten av år 2016. Kärrorna kan bli sålda för ett styckepris om 500 000 franc [560 000 dollar].

För vilket ändamål US Navy tänker köpa de gamla F-5 uppges ej. Troligen, kommer de köpa stridsflygplanen för sina ”Fiendedivisioner”, som spelar fiendens roll under övningar. För just detta ändamål köper privata firmor runt om i världen gamla stridsflygplan, för att utbilda piloter. Exakt vilka företag som är intresserade av att köpa F-5, nämner inte Katrina.

För närvarande använder Schweiz flygvapen 42 jaktflyg F-5E och 12 F-5F. De används som jaktflyg, bogsering av luftmål, samt även för luftpatrullering avluftrummet och för telekrigföring.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar