Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

lördag 5 april 2014

Tjeckien planerar modernisera Mi-171 för sina ”spetsnaz”


Tjeckiens armé planerar modernisering för specialoperationer av sina rysktillverkade helikoptrar Mi-171Sj, meddelar internetportalen ”Armadni noviny”.

Enligt uppgifterna, föreslås att 7 helikoptrar skall moderniseras, där de tre första skall levereras till militären innan årets slut. Allt arbete skall genomföras vid LOM Praha.
Moderniseringen består av förstärkt bepansring av kabinen och helikopterns skrov, där det är tänkt att keramiskt pansar skall användas. Alla hkp skall utrustas med lasermätare, IR-kameror, väderradar av senaste snitt och nytt sambandssystem ”Kabin-salong”, vilket skall medge för besättningen att föra samtal med ”spetsnaz”-soldaterna, meddelar Internetsidan.

Huvudsyftet med moderniseringen kan sammanfattas, att man skall kunna fälla soldater på stora avstånd, även nattetid.
Finansieringen för moderniseringen av maskinerna genomförs med deltagande av USA.

Överenskommelse om modernisering av ett andra parti om fyra hkp har ännu ej skrivits under. Det skall underskrivas efter att beställaren fått de första tre moderniserade Mi-171Sj.
Kostnaden för detta meddelas inte.

Totalt har Tjeckiens armé 16 helikoptrar av denna typen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar