Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 17 juni 2015

17/6 Polskt stridsfordon sjönk under ”Baltops-2015”

Simmande transportfordon PTS (Plawajusjtjij transportjå´r) ur Polens väpnade styrkor. Sannolikt ”Lublin” liggande ute

I Polen under NATO-övningen BALTOPS-2015 i Östersjön sjönk ett amfibie-transport-fordon PTS, som tillhör den polska armén. 
Detta meddelar TASS med hänvisning till Polens försvarsministerium. Av allt att döma rör det sig om ett simmande transportfordon från sovjettiden, vilka används av Polens väpnade styrkor.
”Under övningens landstigningsfas vid övningsfält Ustka cirka 1030 på morgonen sänkte en våg ett simmande självgående transportfordon, som återvände från stranden till minläggnings- och landstigningsfartyget ”Lublin”, - citerar TASS Polens försvarsministerium. ”Två soldater, som utgjorde besättningen, evakuerades av räddningspersonal, som skyddade landstigningen från pontoner. Militärerna bar räddningsvästar. De var inte hotade till livet”, - tillade myndigheten.
För närvarande ligger fordonet 100 meter från land på cirka tre meters djup. ”Så fort vädret medger, kommer det att bärgas ur vattnet”, - sägs från departementet.

Orsaken till incidenten har ännu ej meddelats. Det skall klarläggas av en kommission.
En liknande incident inträffade i september 2014 i Ryssland, vid Sachalin. En havsvåg svepte över en BTR, vilket resulterade i att den sjönk. Tre av soldaterna i fordonet omkom.

Övningen BALTOPS-15 pågår i Polen sedan 5 juni. Här deltar mer än 40 fartyg och 5000 soldater från 17 länder – Belgien, Danmark. Estland, Finland, Frankrike, Georgien, Nederländerna, Kanada, Litauen, Lettland, Tyskland, Norge, Polen, Sverige, Turkiet, Storbritannien och USA. För första gången på länge deltar inte Ryssland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar