Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 20 augusti 2015

20/8 Rysslands militär skall få tre marina ”Pantsir-M”

”Pantsir-S” (den landbaserade, S=ry. Suchoputnyj)

Rysslands försvarsministerium har lagt en beställning på marina versionen av luftvärnsrobot-kanonsystemet (ry. ZRPK) ”Pantsir-M”
Det säger generaldirektören för holdingbolaget ”Vosokototjnye kompleksy” Aleksandr Denisov.

”Försvaret har skrivit kontrakt om köp av tre marina ZRPK ”Pantsir-M” (ry. M=morskoj) – sade Denisov.
Tidigare, i juli 2015, blev det bekant, att fartygsmodifieringen av systemet ”Pantsir” börjat serietillverkas. Dessutom meddelades, att systemet börjar tillföras de väpnade styrkona från år 2016, anmärker lenta.ru.
Landversionen (S) av ”Pantisr” är utvecklat av ”KB priborostroenija” i Tula. De första versionerna utvecklades redan i början av 1990-talet och har exporterats till Förenade Arabemiraten.  ZRPK är utrustat med snabbskjutande 30-mm automatkanoner och styrda robotar. Systemet är avsett för luftförsvar i närzon mot lågflygande flyg (samt även kryssningsrobotar).
Marina versioner av systemet – ”Pantsir-M” – kan utrustas med robotar från landversionen, samt även den framtida roboten ”Germes-K”, som kan går upp till 100 km. Det är tänkt att den marina versionen skall tillföras jagare ur projekt 956, stora ubåtsjaktfartyg ur projekt 1155 och robotkryssare, när dessa fartyg kommer in för stora reparationer och moderniseringar under 2020-talet. 

Dessutom skall ”Pantsir-M” ersätta ”Kortik” som sista post i luftförsvaret på hangarfartyget ”Admiral Kuznetsov”. Åsså skall de sättas ombord på ryska Flottans nya fartyg, inkluderande universella landstigningsfartyg och framtida jagare ur projekt ”Lider”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar