Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 16 september 2015

16/9 Il-76 skall utrustas med stridslaser


Berievs vetenskapligt-tekniska komplex i Taganrog har publicerat på sin sajt en statsbeställning för genomförande av en del av konstruktörsarbetet för ergonomisk utrustning till flygplanet A-60SE.
Bakom koden A-60 från sovjettiden döljer sig det flygande laboratoriet, bärare av laservapen för bekämpning av fientliga spaningssatelliter (projekt ”Skif”). Utveckling av laser är från början av 70-talet. Teoretiskt antas det, att en kraftig laser sätt i omlopp och därefter slår ut utrustningen på en potentiell fiendes spanings- och kommunikationssatelliter. År 2009 bekräftades möjligheten med det nya vapnet – en laserstråler från en A-60 pekade på en satellit, som flög på 1500 kilometers höjd.
Beriev har på basen av en Il-76 byggt en plattform för speciella uppdrag. I nosen har flygplanet, i stället för en väderradar, fått en laserpekare. På övre delen av flygkroppen mellan vingen och kölen har man gjort ”öppning”, som på ”Skytteln/Shuttle”. Enorma ”dörrar döljer tornet” med huvudlasern. På sidorna av flygkroppen under huvar har man satt turbogeneratorer för försörjning till specialutrustning. Första flygningen med A-60 genomfördes i augusti 1981, flygplanet baseras på flygplats Pusjkin utanför Sankt Petersburg.
Under de senaste åren har det framkommit uppgifter om återupptagande av arbetet med flygande stridslaser. Framför allt, konstruktörsbyrån chimavtomatiki i Voronezj har utvecklat en kompakt gasdynamisk laser med en effekt om 100 kiloWatt. I december 2014 tillkännagav förre generalstabschefen Jurij Balujevskij till RIA Novosti, att Ryssland parallellt med USA fortsätter arbetena med laservapen.
Index SE i Taganrogs ansökan är den moderna benämningen på projektet ”Sokol-Esjelon” [sv. Falk Esjelon]. Som grund för den nya A-60 planerar man att använda den senaste modifieringen Il-76MD-90A från flygfabriken ”Aviastar” i Uljanovsk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar