Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 5 november 2015

5/11 Ryska ubåtar skall utrustas med antitorpeder

Bilden visar skott med 324-mm torped ur antitorpedsystemet ”Paket-E/NK”.
Diesel-elektriska ubåtar byggda för Rysslands sjöstridskrafter skall enligt planerna utrustas med antitorpeder. Detta berättar för FlotProm generaldirektören för ”Amiralitetsvarven” Aleksandr Buzakov.
”Enligt planerna skall ubåten kunna skydda sig själv”, - sade han, utan att röja några detaljer.
Nu har ubåtarna endast en möjlighet att skydda sig själva medelst egen manövrering. Så till exempel, kan ubåtar ur projekt 705 ”Lira”, skapade på Sovjetunionens tid speciellt för duellsituationer, komma upp till 41 knop från stillastående på en minut, och gira 180 grader på endast 40 sekunder.
Antitorpeder medger utslagning av fientliga torpeder redan när man närmar sig farlig zon. I Ryssland finns idag antitorpedsystem endast i varianten för ytfartyg med utskjutning från 324-mm torpedapparater. Det har fått benämningen ”Paket-E/NK”. I händelse att fienden skjuter först, kan systemet neutralisera hotet på ett avstånd av 1400 meter från fartyget.
Antitorpeder ur system ”Paket-E/NK” positioneras under vattnet med hjälp av speciellt fartygsutrustningsprogram, och de riktas med hjälp av aktiv-passiva akustiska självnavigeringssystem. Torpeden kan komma upp i en hastighet av 50 km/tim och bära en stridsspets med en effekt upp till 80 kg trotylekvivalent.
Enligt ubåtsvapensexperter, medför införandet av antitorpeder på ryska ubåtar avsevärt höjd effektivitet på antitorpedskyddet och exportpotentialen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar