Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 10 februari 2016

10/2 USA återupptar basen på Island för att kunna följa ryska ubåtar

P-3 ”Orion”.

USA har börjat återupprätta delar av infrastrukturen på flygplats Keflavik på Island. Det beror på, att amerikanska flottan vill kunna följa ryska ubåtar i Nordatlanten.
Periodvis flyger nu till Keflavik ubåtsjaktflygplan P-3 ”Orion”, som deltar i dessa operationer. Modernisering av utrustningen i hangarerna medger att de mer moderna P-8 ”Poseidon” kan delta i sökverksamheten, skriver ”lenta.ru” med hänvisning till USA:s väpnade styrkors tidning Stars and Stripes.


Washingtons officiella kommentarer kan sammanfattas med, att USA bara tänker använda Keflavik stundtals i sökoperationerna efter ubåtar, som är i Nordatlanten. Dock skriver tidningen, att vice försvarsminister Bob Work under sitt besök i Keflavik i september 2015, undersökte kapaciteten vid basen. I isländska massmedia, skriver tidningen, att de diskuteras om USA väpnade styrkor kommer att återuppta en fast bas i Keflavik.
USA:s flygbas i Keflavik byggdes hösten 1942. År 1950 slöts en överenskommelse om fast basering av amerikansk militär där. Basen betraktades som en nyckelfunktion för den militära infrastrukturen i Norra Atlanten under det kalla kriget, där det fanns ubåtsjaktflyg, som följde de sovjetiska ubåtarna. I september 2006 stängdes basen officiellt och överfördes till isländska myndigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar