Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 9 februari 2016

9/2 USAF stridsflyg ska genomföra övningar från finsk flygbas



Amerikanskt stridsflyg skall i maj tillsammans med Finlands flygvapen, för första gången starta och lands på finskt territorium, från flygplats Rissala, meddelade på tisdagen den finska nationella televisionen Yle.
Ordföranden i finländska försvarsutskottet Ilkka Kanerva säger, att övningarna skall genomföras inom ramarna för en överenskommelse med NATO om partnerskap. Beslutet om detta har tagits av regeringskommissionen för utrikespolitik och säkerhetspolitik under ledning av president Sauli Niinistö.
Kommissionens ordförande säger, att övningarna visar på amerikanarnas intresse för verksamheten i den europeiska sektorn. ”Det beror på Rysslands ökade aktivitet”, - sade I.Kanerva.
Han anmärkte, att gemensamma flygövningar har genomförts även tidigare, men detta är första gången som stridflyget övar från en finsk flygbas.
Enligt planerna skall 6-8 amerikanska stridsflyg F-15 ur US Air Force (USAF) från Oregon Air National Guard och 70-100 servicepersonal komma till Finland.
Tillsammans med sina finska kollegor skall övningar genomföras i östra delen av Finland och Lappland. Det är inte uteslutet, att även flyg från norska och svenska flygvapnet kommer att deltaga.
Övningarna skall genomföras under perioden 9 – 20 maj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar