Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 7 juni 2016

7/6 ”Jantar” skall kölsträcka OIS ”Almaz” torsdag 9 juni

”storasyster” OIS ”Jantar”.

Torsdag 9 juni, vid nybyggnadsvarvet ”Jantar” i Kaliningrad skall oceanografiska forskningsfartyget (OIS) ”Almaz” kölsträckas för Rysslands försvarsministerium.
RIA Novosti skriver, att till den högtidliga ceremonin väntas företrädare för försvarsministeriet, ledningen för de väpnade styrkorna, förenade skeppsvarven (OSK), centrala marina konstruktörsbyrån (TsMKB) ”Almaz” och andra.


”Almaz” blir det andra fartyget ur projekt 22010, som skall byggas på ”Jantar”. Det första fartyget ur detta projekt fick sitt namn ”Jantar” efter varvet, som levererade fartyget till militären i maj 2015.
Kontraktet med försvarsministeriet att bygga ”Almaz” slöts i mars 2016. Fartyget fick sitt namn för att hedra Centrala Marina KonstruktörsByrån, som utvecklat projekt 22010. Enligt kontraktet skall ”Almaz” levereras till beställaren år 2019.
Fartyg ur projekt 22010 har inga seglationsbegränsningar och är avsedda för forskning av världshaven. Ombord finns djupdykande bemannade och självgående obemannade undervattensapparater av typ ”Rus” och ”Konsul”. Det kan även användas för räddningsändamål – installerad utrustning medger sök efter sjunkna objekt på havsbotten.
Fartygets deplacement – 5200 ton, längd – 108,1 meter, bredd – 17,2 meter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar