Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 12 oktober 2016

12/10 NATO-AWACS till Litauen 13 oktober






En E-3A AWACS-kärra tillhörande NATO kommer 13 oktober till den litauiska flygvapenbasen i Sjauliai, meddelade på tisdagen Litauens försvarsdepartement.



”Det blir en symbolisk visit till Litauen, som demonstrerar flygplanets kapacitet, vilket redan har gjort mer än tusen flygning för att upprätthålla säkerheten av NATO:s östliga gränser”, - sägs i meddelandet från myndigheten.

AWACS- flygplan har använts a vid NATO:s östliga gräns sedan år 2014.

Enligt försvarsdepartementet kommer flygplan E-3A fortsätt sina flygningar i NATO:s östliga länder.
NATO har 16 E-3A, vilka är stationerade i Geilenkirchen (Tyskland). Vanligtvis flyger dessa på 10 000 meters höjd med Doppler-radar, vilka upptäcker luftmål på en radie av 400 km.

Baltländerna har inga lämpliga flygplan, vilka passar för luftbevakning, varför sedan april 2004 (då de gick med i NATO) denna verksamhet sköts av roterande alliansbröder inom NATO, vilka baseras på flygplatsen i Zoknjaj fem kilometer från Sjauliai och flygbasen Ämari (Estland), vilken sedan år 2014 blivit extra flygbasering för NATO-flyg.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar