Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 6 december 2016

6/12 Nytt Su-30SM-reg ska täcka luftrummet över Barents hav

 
Multifunktions jaktflyg Su-30M

Rysslands försvarsministerium har börjat bygga upp ett nytt jaktflygregemente med Su-30SM i norr. Izvestija skriver, att stridsflyget skall ingå i Norra flottans marinflyg och baseras vid Severomorsk-3.

Uppgiften för det nya regementet är att täcka Barents hav från flygplan, attack-UAV:s, kryssningsrobotar, samt även fientliga stridsfartyg. Förutom moderna AA-robotar (luft-luft), kommer Su-30SM att beväpnas med supersnabba sjömålsrobotar Ch-31.

”Izvestija” anmärker, att utan tillförlitligt flygskydd skulle ryska fartyg och ubåtar i Barents hav vara sårbara, och utplacering av Su-30SM löser detta problem helt.

Enligt uppgifter till journalister från källor inom militära myndigheten och flyget, skall de första två Su-30SM anlända till Severomorsk-3 inom den närmaste tiden. Därefter är det tänkt att av flygplanen skall det bildas ett självständigt flygregemente.

Det tvåsitsiga mångfunktionella jaktflygplanet Su-30SM ur generation ”4++” kom till försvaret år 2012. Förutom luftherravälden kan kärrorna genomför attacker mot såväl mark som ytfartygsmål. Flygplanets konstruktion består bl.a. av förliga horisontala vingar och motorer med styrbar vektordragkraft. Med dessa flygplanslösningar har kärran exceptionell manöverbarhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar