Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

söndag 13 augusti 2017

13/8 Ryska Flottans vapen: ”Sjkval”, som går om tiden

Foto från OAO ”Taktiska robotvapen”

Modernisering av ”superkavitets”-torpeden ”Sjkal” finns med i statliga ryska vapenprogrammet för perioden 2018-2025. Detta meddelade nyligen chefen för företaget ”Taktiska robotvapen” (ry. Taktitjeskoe raketnoe vooruzjenie” Boris Obnosov.

”Superkavitetiska” torpeden kan gå under vattnet i en lufthålighet (=luftbubbla) med en hastighet överstigande 300 kilometer i timmen tak vare en ram-jetmotor. Tillfördes försvaret 1977. Från början hade den kärnvapenstridsspets om 150 kiloton, därefter fick den en konventionell stridsspets med vanligt sprängämne. Torpeden finns idag inom Rysslands Flotta. Framtiden är ljus för ”Sjkval”.
”Sjkval” , som skapades under 1970-talet låg före sin tid med decennier. Torpedens största fördel är den otroliga hastigheten: 10 meter per sekund. Den har också en rad brister, inkluderande högt brus, kort distans (upp till 10 kilometer) och djupet endast ned till 30 meter. Torpeden har ingen självnavigering, målkoordinaterna förs in strax innan starten. Under förra seklet kompenserade kärnstridsspetsen för alla nämnda brister. Den moderna icke-nukleära modifieringen av torpeden kommer att förbättras avsevärt med hänsyn till nya mål och uppgifter. Intresset för torpeden är enormt, och exportvarianten av torpeden ”Sjkval-E” kommer att kosta cirka 6 miljoner dollar styck.
Det höga priset för ett dylikt vapen är berättigat. Även vanliga torpeder – är de viktigast och effektivaste medlet för skydd och anfall av flottstyrkor. Detta vapen har förbättrats under mer än 100 år. Om de första självgående minorna gick på komprimerad luft eller hade ångdrift, så har moderna torpeder blivit mer intelligenta och snabbare, och kan ta sig mot målet med hjälp av sonar eller fartygens elektromagnetiska fält samt träffa mål på mer än 50 kilometers avstånd. ”Sjkval” skiljer sig från stora flertalet, då den är skapad ”på gränsen till det omöjliga”, med hjälp av rymdteknik.
Med en dylik torped på scenen, betydde absolut sårbarhet för US Navys hangarfartygsgrupper, vilket ledde till utveckling av strategi och taktik för Flottans styrkor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar