Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 9 april 2014

Putin uppmanar säkerhetstjänsten att utveckla arktiska gränsen

Ön Kolgoyev i östra Barents hav, långt bort från allt, ingår redan i Rysslands arktiska utveckling av gränszonen.
(Foto: Thomas Nilsen)
Rysslands president uppmanar den federala säkerhetstjänsten (FSB) kollegium att prioritera infrastruktur vid den Arktiska gränsen

I sitt tal till det utvidgade kollegiumet av FSB i Moskva i måndags beskrev Vladimir Putin prioriteringar för det framtida arbetet. FSB är ansvarig för bevakning Rysslands yttre gränser, däribland landgränsen till grannlandet Norge och Finland i nordväst samt kustgränsen till Norra ishavet.

"Som en prioritering måste vi fortsätta att utveckla gränsinfrastrukturen i den arktiska regionen, liksom på den södra strategiska inriktning," Vladimir Putin berättade för publiken om FSB officerare.

Rysslands yttre gränser bevakas av FSB.
(Foto: Thomas Nilsen)
Ryssland har under de senaste åren stärkt singränsinfrastruktur i avlägsna arktiska platser, från både den avlägset belägna ön Kolgoyev i östra Barents hav och i Dixon, Rysslands nordligaste utpost på fastlandet Tajmyrhalvön.

Presidenten uppmanade också FSB gränsvakter att utöka sitt samarbete med gränsinfrastrukturens statliga myndighet, Rosgranitsa och migrationsmyndigheterna.

Rosgranitsa är den myndighet som ansvarar för att bygga och driva kontrollpunkter, såsom Borisoglebsk till Norge och Lotta och Salla till finska Lappland.

FSB gränsvakter trupp på larmpatrull längs Rysslands taggtrådsstängsel till Norge.
(Foto: Thomas Nilsen)
"Idag är det nödvändigt att höja nivån på teknisk utrustning av kontrollpunkter för att stärka kontakterna med Rosgranitsa, Federal Migration Service", sade Putin.

Kravet att förstärka infrastrukturen vid den Arktiska gränsen kommer mindre än två veckor efter att Putin beordrade vidareutveckling av stridande personal i de väpnade styrkorna i den arktiska regionen.

I fredags förra veckan fick Putin bekräftelse från Rysslands minister för naturresurser, Sergey Donskoj, att landet kommer att ha sitt arktiska anspråk klart att överlämnas till FN för avgränsning av kontinentalsockeln (CLCS) efter våren 2015.

Källa: http://barentsobserver.com/en/borders/2014/04/putin-urges-fsb-develop-arctic-border-07-04

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar