Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 8 april 2014

Turkiet vägrade skicka sin flotta till Krim – Dzjemilev


Turkiet vägrade att aktivt stå emot återföreningen av Krim till Rysslands Federation. Detta sade förre ledaren för Krimtatarerna och nuvarande parlamentsledamoten i Ukraina Mustafa Dzjemilev i tv-programmet ”Voice of America” [ry. ”Golos Ameriki”], meddelar ”Radio Svoboda”.

Enligt Dzjemilev, skulle aktiva handlingar från turkiska sidan i denna fråga störa beroendet av gas från Ryssland. ”50% av gasen får de från Ryssland, handelsutbytet mellan dessa länder uppgår till 38 miljarder dollar”, - sade folkdeputeranden. Han anmärkte också, att det i så fall i Turkiet skulle  bli en ekonomisk katastrof om samarbetet med Ryssland skulle avbrytas.

Dzjemilev bekräftar, att efter Krims förening med Ryssland bad han Turkiet att stänga Bosporen för ryska stridsfartyg och skicka sin flotta till Krim. Emellertid sade turkiska diplomater, att stängning av Bosporen strider mot internationella överenskommelser om sjöfart, och att skicka flottan till Krim kräver sanktioner av Nordatlantiska alliansen.

Tidigare har Turkiets premiärminister Redzjep Tajip Erdogan tillkännagivit, att hans land inte lämnar krimtatarerna i sticket. Även Erdogan har krävt av den ryska ledaren Vladimir Putin att skydda Krims ursprungsbefolknings rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar