Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 14 juli 2015

14/7 Rysslands äldsta fartyg firat 100 år (ett äkta jubileum)

”Kommuna” vid kaj

Tisdag, 14 juli, firade besättningen på räddningsfartyget ”Kommuna” 100-årsdagen sedan första hissandet ombord av Andreasflaggen.

Ordföranden för ”Epron-klubben” i Sevastopol pensionerade kommendören Aleksandr Zjbanov gav besättningen minnesmedaljer och exemplar av den nyligen utkomna boken ”100 лет ....Что дальше?”.

Det är anmärkningsvärt, att räddningskatamaranen på sin 100-årsdag inte är pensionerad utan fortfarande är vid god vigör och i första linjen”, - underströk kaptenen på räddningsfartyget, tidigare befälhavare för räddningsbrigaden inom svartahavsflottan, pensionerade kommendören Anatolij Isjinov.

Han påminde om, att i maj-juni hade ”Kommuna” 20 dygn till sjöss och genomförde en rad uppgifter.

Kommuna” fick år 2010 från företaget ”Tetis Pro” den fjärrstyrda obemannaden under-vattensfarkosten ”Pantera pljus”.

Fartyget byggdes 1915 vid Putilovskaja verf i dåvarande Petrograd, nuvarande Sankt Petersburg,  som ubåtsbärgare med namnet ”Volchov”. År 1967 överfördes ”Kommuna” från Kronsjtadt till Sevastopol. Hon är ryska flottans äldsta fartyg och världens äldsta fartyg, som verkligen genomför uppgifter för de väpnade styrkorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar