Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

söndag 24 januari 2016

24/1 Ryssland, inte USA, fick IS på flykt från Syrien


MOSKVA, 24 jan – RIA Novosti. Terroristgruppen IS kraft, verkade inte ha några gränser, när USA:s president Barak Obama tillkännagav, att rebellerna skall slås ut. Terroristerna började förlora terräng först, när de ställdes mot Moskvas och Damaskus förenade styrkor, sade den brittiske experten på internationella förhållanden, chefredaktören för tidskriften Politics First, Marcus Papadopoulos i en intervju med Sputnik.

Enligt Marcus Papadopoulos är de ryska flygoperationerna i Syrien –”den enda orsaken”, som fått IS att retirera i Syrien och varför IS raseras. Vissa västliga tidningar anser, att koalitionen under USA fått IS på flykt, med det är ”fullkomlig lögn” och ”snedvridning av händelserna”. Härvidlag kan man kalla USA:s och dess allierade insats, som ett ”fullständigt misslyckande”, anser experten.
USA har hittills inte förstått, att man för att besegra IS och andra radikala grupperingar måste samarbeta med syriska armén. Just regeringstrupperna och kurderna förde länge striden på marken, vilken kunde stoppa extremisterna. Enligt Marcus Papdopoulos, ”är den syriska armén själen i kampen mot IS och andra islamistiska grupper” och det vet Ryssland.
Sedan år 2011 fortsätter den väpnade konflikten i Syrien. Regeringstrupperna bekämpar rebellförbanden, som tillhör olika beväpnade formeringar. Mest aktiva är rebeller från extremistiska grupper som ”Islamiska staten” och ”Dzjebchat-an-Chursa” (bägge förbjudna i Ryssland).
IS är idag en av de största hoten mot världens säkerhet. Under tre år har terroristerna lyckats lägga under sig en avsevärd del av Iraks och Syriens territorier. Dessutom, försöker de sprida sitt inflytande till länder i norra Afrika, i synnerhet i Libyen. Enligt olika bedömningar, kontrollerar IS ett område som uppgår till 90 tusen kvadratkilometer. Uppgifterna om antalet extremister i organisationen varierar också – från 50 tusen till 200 tusen rebeller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar