Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 28 april 2016

28/4 Första uppskjutningen från kosmodrom ”Vostotjnyj” (video)

Förberedelser inför uppskjutningen från kosmodrom Vostotjnyj.

Torsdagen, 28 april, kl 05.01 moskvatid genomfördes den första uppskjutningen från den nya kosmodromen ”Vostotjnyj”. Efter nio minuters flygning skiljdes blocket ”Volga” med tre satelliter/sputnikar ”Lomonosov”, ”Aist-2D” och ”SamSat-218” framgångsrikt från tredje steget av bärraketen ”Sojuz-2.1a”. Dagen innan, den 27 april, blev man tvungen att skjuta fram starten på grund av tekniska orsaker.
Tre satelliter sköts upp från ”Vostotjnyj” och ligger nu på en omloppsbana cirka 500 kilometers höjd, meddelade man från ”Roskosmos” till TASS. Inom den närmaste tiden skall marktjänsterna ta över ledningen av apparaterna.


Den första uppskjutningen var planerad till morgonen den 27 april, men 1,5 minut innan starten strejkade automatiken.
Nästa start från kosmodromen är planerad till 2017. Då är det tänkt att man skall skicka upp två sputnikar ur serien ”Kanopus”. ”Roskosmos” utesluter inte, att man från ”Vostotjnyj” år 2017 kan komma genomföra en kommersiell uppskjutning.
President Putin gratulerade ”Roskosmos” och byggnadsarbetarna till första uppskjutningen. Statschefen betonade, att den stora framgången är att ”Vostotjnyj” är färdig och fungerar. Samtidigt sa han, att nu förbereder vi oss för uppskjutning av tunga robotar/raketer.
Byggnationen av kosmodromen påbörjades år 2011 och har åtföljts av många skandaler. I april 2015 vid ett möte vice premiärminister Dmitrij Rogozin taldes om, att man låg efter i tidtabellen med cirka 60-120 dagar, att det saknades 7676 arbetare vid kritiska platser, och att löneskulden kommit upp i 119 miljoner rubler. Direktören för ”Spetsstroj” Aleksandr Volosov sade då, att man började bygga kosmodromen utan projektdokument och med uppskattningar långt från verkligheten.
För närvarande pågår undersökning vid domstol i Chabarovsk om stölder under byggnationen av kosmodromen ”Vostotjnyj”. Skadorna för staten uppskattas till 5 miljarder rubel.

Video på youtube från första uppskjutningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar