Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 25 januari 2016

25/1 Ryssland har skapat antihelikopter-mina

För Rysslands ingenjörstrupper har det skapats en rad nya minor – bland annat en för bekämpning av helikoptrar och en ”mot tak” (se nedan) – meddelar RIA Novosti med hänvisning till en företrädare för chefen för trupperna Ruslan Alachverdiev.
  • Nya bekämpningsmedel är utvecklade: antitransport-min, mina mot landsättning etc. Det finns en mina för bekämpning av lågt flygande helikoptrar. Dessutom, en ny generation mot infanteri och tanks, - berättade överste Alachverdiev.
Den nya ammunitionens karakteristika har bekräftats i tester. I tillverkningsprocessen finns inlagd förmåga till självdestruktion, när det inte längre finns behov att använda den. Det är ett krav i Genevekonventionen för att förebygga hot mot civilbefolkningen i slutet av väpnad konflikt.
  • Alla nya minor kan medelst fjärrstyrning läggas ut och sättas upp, - anmärkte Alachverdiev.
Mot tak/anti-tak”-minan är avsedd att användas mot pansarfordons topp, där de har minst skydd. När minan upptäcker målet skjuter den upp en laddning, som flyger över stridsfordonet och slår igenom den tunna överdelen med en slagkärna. Det går blixtsnabbt, så sensorerna för det aktiva skyddet på sidan hinner inte att reagera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar