Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 16 januari 2017

16/1 NATO-jakt skall öva över Estland

NATO-flyg som baseras på flygbasen Ämari i Estland skall kommande vecka öva lågflygning över landets territorium.
Tyska jaktflygplan Eurofighter skall under arbetsveckan flyga i rotar på låga höjder (inte under 500 fot eller 152 meter) långt från befolkade områden och under dagens första hälft, meddelar Estlands försvar till ”Interfax” under en presskonferens.
Flygningarna genomförs på grunden av överenskommelser mellan NATO-länderna i speciellt avsedda områden. Dylika zoner för flygningar på låg höjd är utsedda av alla baltiska stater.
NATO-flyg finns i de baltiska länderna enligt en rotationsordning sedan 29 mars 2004, när de blev medlemmar i alliansen. Vid mötet i Chicago år 2012 förlängdes uppdraget på obestämd tid.
”NATO-flygets närvaro i de baltiska länderna är en del av konceptet ”smart försvar”, för att spara på alliansstaternas resurser genom gemensamma bidrag av olika styrkor”, - underströks vid estniska försvarets presskonferens.
Vid den estniska flygbasen Ämari baseras för närvarande tyska flygvapnet, som tog över luftförsvaret den 31 augusti i fjol. Det andra flygförbandet är förlagt vid litauiska flygbasen i Siauliai.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar