Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 27 oktober 2014

Bundeswehrs NH90 kan inte användas i NATO-operationer

24 okt 2014
Tysklands försvarsministerium genomför en specialkontroll av motorerna på alla sina helikoptrar av typen NH90, meddelar Die Welt.
Tidningen skriver, att redan 19 juni i Uzbekistan nödlandade en helikopter NH90 då en av motorerna strejkade och en stor del av elektroniken slogs ut. Helikoptern har ännu ej lyckats bli reparerad, då orsaken till haveriet utreds. Situationen kompliceras av, att i slutet av oktober går överenskommelsen ut att använda basen Termez, varifrån den trasiga helikoptern inte kan flyga.
Die Welt skriver, att det inte är första gången NH90-motorerna går sönder. Bundeswehr startade en stor kontroll av helikoptrar av denna typ och gav piloterna noggranna instruktioner, där det stod, att innan varje ny start av motorerna bör dessa kylas ned. Vid allvarliga operationer, speciellt internationella, kan detta bli ett verkligt tillkortakommande.
En rundfrågning av Bundeswehr bland experter visade, att NH90 inte kan ”användas i NATO-missioner”. De drog också slutsatsen, att det behövs ett tillfälligt förbud för användning av alla helikoptrar av denna typ. Icke desto mindre, anser Tysklands federala republiks försvarsministerium att förbudet är onödigt.
Enligt information från Die Welt, kommer nya förbättrade motorer till NH90 tidigast år 2016. För närvarande har Bundeswehr 35 stycken NH90, skall/bör köpas ytterligare cirka hundra. Härvidlag anmärkes, att motorerna – inte är de enda problemet med dessa helikoptrar: de är skadade av korrodering, piloternas hjälmar är för tunga, sittplatserna för fallskärmshopparna är klena.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar