Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

fredag 6 februari 2015

6/2 Tredje ”Zumwalt”-jagaren kan få elektromagnetisk kanon

Bilden visar jagaren ”Zumwalt”  (Navy.mil)
Amerikanska flottans NAVSEA har börjat testa teknologiska möjligheterna att utrusta jagarklass ”ZUMWALT” med en elektromagnetisk kanon.
Specialister beräknar om det finns tillräckligt med utrymme, kraft och kylkapacitet ombord för det nya vapnet. Den elektromagnetiska kanon är tänkt att ersätta en av 155-mm artillerisystemen från företaget BAE, vilka ligger för om överbyggnaden på jagare av ”Zumwalt”-klass, meddelar USNI News.
”Vi har startat en fullfjädrad teknologisk utvärdering, för att förvissa oss; att detta verkligen är möjligt”, - sade chefen för NAVSEA [Naval Sea Systems Command] viceamiral William Hilarides.
Det mest troliga pretendenten att få det nya vapnet torde vara det tredje fartyg ur klassen ”Zumwalt” – Lyndon B. Johnson), som byggs vid General Dynamics varv. Planerad leverans år 2018.
Enligt William Hilarides, är det första två fartygen ur klassen – ”Zumwalt” och ”Michael Monssor” – mindre lämpade för det nya vapnet då de är nödda att genomföra tester.
”Arbetslaget jobbar hårt, men detta (leverans av det nya vapnet – red.) kan inte ske, förrän fartygen är är godkända”, - anmärkte viceamiralen.
Nästa år skall US Navy testa elektromagnetiska kanonen på snabbgående transportfartyget USNS ”Millinocket”
Den första visningen av detta vapen var planerad till den i Washington pågående utställningen av framtida sjömilitär teknologi.
Som tidigare meddelats, kan den elektromagnetiska kanonen, som utvecklas av företaget BAE, skicka iväg 18-kilograns stålgranater nästan 200 kilometer med en hastighet, som sex gånger överstiger ljudets hastighet.
Hur kanonen fungerar kan sammanfattas man med användande av elektromagnetisk kraft skicka iväg en projektil är installerad mellan två räls.
Jagare av typen ”Zumwalt” representerar en ny typ inom US Navy med robotvapen. Det första fartyget ”Zumwalt” förbereds för överlämnande till den amerikanska Flottan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar