Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 2 februari 2015

2/2 USAF flyger över Estland idag


Ett “Open skiesflygplan” OC-135B ur US Air Force genomför under måndagen en träningsflygning över estniskt territorium. Det blir en förberedelse inför den övervakningsflygning som skall genomföras över Ryssland i april detta år. 
Nyhetsbyrån BNS meddelar att Huvudstaben för Estlands försvarsstyrkor tillkännagivit, att flygningen sträcker sig över cirka 800 km och går över bland annat försvarets övningsfält. På flygningen medföljer cirka 50 militärer från USA, Kanada och Estland.
Överenskommelsen om öppet luftrum (Open Skies Treaty) är ett av instrumenten för OSSE (Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa) för att stärka förtroendet mellan stater genom kontrollmekanismer av militär verksamhet och efterföljning av gällande överenskommelser inom vapenområdet.
Överenskommelsen skrev under år 1992 i Helsingfors, dokumentet trädde i kraft år 2002. Till överenskommelsen har 33 länder inom OSSE anslutet sig, däribland alla NATO-länderna. Estland blev medlem år 2005.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar