Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 28 april 2015

28/4 Finlands marin satt in vapen mot oi UV-objekt nära Helsingfors

Bilden visar finska flaggfartyget, minutläggaren ”Pohjanmaa”.
Finlands marin har meddelat, att de upptäckt ett oidentifierat undervattensobjekt på sitt territorialvatten nära Helsingfors.
De söker nu efter objektet med hjälp av ytfartyg. Objektet upptäcktes redan på måndagen den 27. Upprepad hydroakustisk kontakt, enligt finska militärer, etablerades under natten till den 28 april, vilket resulterade i sökoperationer. I området fälldes en varnings-sjunkbomb (med andra ord – en handgranat). Detta meddelar finska portalen Verkkouutiset.
Finlands försvarsminister Karl Haglund säger, att det observerade UV-objektet nära Helsingfors kan vara en ubåt, och troligen, har den redan förflyttat sig.
”Vi ser allvarligt på det inträffade, om vårt territorialvatten kränkts”, - säger Karl Haglund. Han tillägger dock, att för närvarande är det bara klart, att en hydroakustisk signal har registrerats, vilket tyder på undervattensobjekt.
”Bomberna var inte avsedda att skada målet, utan endast att visa målet, att det är upptäckt.” – tillade kommendören för Finlands sjöstridskrafter Olavi Jantunen.
(Dessutom påminner ryska sajten, ”Källa” nedan, om den svenska operationen mot oi UV-objekt 17-24 oktober 2014, samt de brittiska november 2014 – januari 2015 då britterna sökte hjälp från USA för att hitta ubåtar).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar