Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 6 juli 2015

6/7 Rysslands bästa stridsflyg, enligt The National Interest

För många av världens länder är ryskt flyg mer attraktivt och billigare alternativ, än liknande amerikanska eller europeiska. Ett resultat av detta är att många länders flygstridskrafter består av just sovjetiska eller rysktillverkade flygplan, skriver The National Interest.

Tidningen har gjort en sammanställning av de grymmaste rysktillverkade flygplanen.

På första plats kommer mångfunktionella jaktkärran Su-27 (NATO – Flanker). Dessa kärror och modifieringar ur Flanker-familjen finns i en rad länder runt om i världen. Su-27 är överlägset i luften, kan härja i en radie på 750 km och är snabbare än amerikanska F-16 och F/A-18.

På andra plats kommer fjärde generationens jaktkärra MiG-29 (NATO – Fulcrum), som, liksom även Su-27, utvecklades för att konkurrera med amerikanska F-15 och F-16. Det som utmärker denna lilla jaktkärra med liten verkningsradie är manövrerbarhet. MiG-29 ”genomlevde kalla kriget” och finns än idag i Ryssland, en rad postsovjetiska republiker, Kuba, Nordkorea, Syrien och andra länder.

Nästa på listan är mångfunktions- och supermanövrerbara jaktkärran Su-35, som ännu ej tillförts Rysslands flygvapen, men ändå rönt intresse i utlandet. Och fast att jaktkärran ”Generation 4++” är långsammare än sin föregångare Su-27, så kompenseras detta genom en stridsradie om 1600 km och bättre beväpning.

Speciell uppmärksamhet riktas mot mångfunktionsjaktkärran av femte generationen på basen av T-50 (PAK-FA). Enligt National Interest flyger denna kärra i en egen liga, och är ett direkt ryskt svar på sådana amerikanska flygplan ur femte generationen som F-22 Raptor och F-35 Lightning II. PAK når hastigheter upp till 2600 km/tim, och lämnar sina kusiner från Kalla kriget långt efter sig. En rad amerikanska militärer anser att T-50 är mycket mer flexibel än F-35.

”Kanske är tiden för luftstrider sedan länge passerad, men PAK-FA kommer att utrustas med två kanoner GSj-30-1, som kan skjuta upp till 1800 skott per minut, för säkerhets skull”, - skriver tidningen.

Sist på listan av de bästa ryska stridsflygplanen kommer det strategiska bombflygplanet med överljudsfart Tu-160 (NATO – Black Jack). Det är otroligt snabbt för att vara ett strategiskt bombflygplan, skriver NI, överglänser, vad gäller hastighet, amerikanska varianter. Dessutom, har Tu-160 en imponerande stridsradie om 7300 km. År 2015 är Ryssland det enda landet, som har dessa överljudflygplan, och de skall bygga ytterligare 50 moderniserade strategiska bombflygplan med beteckningen Tu-160M2.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar