Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 28 oktober 2015

28/10 Svenskt jaktflyg följde ryskt mil fpl över ÖstersjönEtt svenskt jaktflygplan Saab JAS 39 ”Gripen” beledsagade, på tisdagen över internationellt vatten i sydöstra Östersjön, ett ryskt militärt flygplan, meddelade Sveriges väpnade styrkor.
”Svenska jaktflygplan beledsagade och identifierade ett ryskt flygplan Tu-134UBL, som är en skolplattform för utbildning till strategiska bombflygförare, över sydöstra Östersjön”, - sägs i meddelandet från Sveriges snabbinsatsstyrkor.
Samtidigt anmärks, att det ryska flygplanet inte kränkte svenskt luftrum. Flygplanet följdes också av flygstridskrafter från NATO-länder.
Tu-134UBL är ett skolflygplan, utvecklat av konstruktörsbyrån OKB Tupolev i början av 19080-talet. Tillfördes Sovjetunionens flygstridskrafter år 1982. Det används av Rysslands flygvapen för utbildning av piloter på fjärrflygets bombflygplan Tu-22M3 och Tu-160.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar