Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

lördag 2 juli 2016

2/7 Ryska flygplan skall bli synliga på radarn

Bilden visar en rysk Suchoj Su-35

Rysslands försvarsminister har gett order om att underställda skall utarbeta ett system för säkra flygningar över Östersjön. Moskva är redo att i detalj diskutera denna fråga med NATO.
”I synnerhet utarbetas en rad lämpliga och organisatoriska och tekniska årgärder, inkluderande, att ryska stridsflygplan skall använda transpondrar”, - citerar lenta.ru Rysslands försvarsministerium.
Det sägs, att användande av transpondrar medger kontroll av flygtrafiken i luftrummet över neutralt vatten i  Östersjön och nära baltländerna.
”Om NATO är berett att använda transpondrar vid flygning nära ryska gränsen, så är ryssarna beredda att detaljerar diskutera denna fråga på expertnivå”, - sägs i meddelandet.
Igår, 1 juli, kom Rysslands president Vladimir Putin överens med Finlands president Sauli Niinistö att förbjuda flygningar över Östersjöområdet med stridsflyg utan påslagna transpondrar.
Ryssland och NATO anklagar varandra regelbundet för strids- och spaningsflygningar utan påslagna identifieringssignaler i gränsområden, däribland Östersjön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar