Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 26 september 2016

26/9 Litauen siktar mot norskt luftvärnssystem

mobilt luftvärnsrobotsystem NASAMS.


Litauen planerar att lägga ut drygt 100 miljoner euro på köp av den norska luftvärnssystemet NASAMS. Detta meddelade på måndagen 26 september Interfax med hänvisning till nyhetsbyrån BNS.

Enligt uppgifterna skall systemet ge två batterier, vilka bildar ett kompani. För ett batteri räknar man med att köpa två anläggningar för uppskjutning – det är containers, vilka rymmer två robotar. Varje batteri understöds av ett eldledningscenter och radar.
 

Idag har Litauens väpnade styrkor endast luftvärn för kortdistans. Samtal med norrmännen om leverans av NASAMS tillkännagavs redan i maj innevarande år.

NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) – är ett mobilt luftvärns-robotsystem, avsett för bekämpning av flygande mål på låg- och medelhöjd. Systemet är en utveckling av norska företaget Kongsberg tillsammans med amerikanska Raytheon, och kan användas mot kryssningsrobotar.

BNA skriver, att företrädare för Litauens försvar och politiker år 2015 öppet började tala om, att NATO:s luftförsvar inte är tillräckligt för att skydda baltländernas luftrum.

NATO:s jaktflyg i Litauen och Estland är begränsade till endast eskortering av de ryska flygplan, som närmar sig luftrummet.

Litauens försvarsdepartement meddelade i december i fjol, att de initierar ett gemensamt luftvärnssystem för medelhöjd för baltländerna och Polen, och bekräftade, att de konsulterar USA i denna fråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar