Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 17 oktober 2016

17/10 Ryska Flottan lär sig skjuta fartyg med lv-robotar


Korvetten ”Soobrazitelnyj” ur projekt 20380.Bara under de senaste månaderna har korvetten ”Soobrazitelnyj” två gånger under övningar använt luftvärnsrobotsystem (ZRK) för att bekämpa ytvattensmål, fastän ZRK är i första hand gjorda för att slå ut luftmål. Experter förklarar varför besättningar föredrar luftvärnsrobotar i stället för sjömålsrobotar.

”För det första, är reserven av sjömålsrobotar begränsad. För det andra, olika mål: bekämpa en kryssare med ZRK gör naturligtvis ingen, men för att slå ut en piratbåt är det fullt möjligt”, - förklarade experten Prochor Tebin.


Han menar, att användande av ZRK för skjutning mot ytvattenmål kan passa mellan artilleri och sjömålsrobotar: ”Det finns situationer, när, till exempel, en fullvärdig sjömålsrobot är onödig, och artilleriet av någon anledning inte är effektivt för att slå ut ett mål, då det manövrerar eller kommer från fel vinkel”. I sådana fall kan det rättfärdigas att använda luftvärnsrobotar, som i kostnadsförhållandet till antalet är mindre (alltså, som är billigare). ”För en och samma summa kan man köpa åtta stora sjömålsrobotar eller 24 små luftvärnsrobotar”, - anser experten.

Luftvärnsrobotar har mindre kraft, än sjömålsrobotar, men kan orsaka stor skada, då de har splitterkapacitet. ”Splittret delas och träffar målet över en stor yta”, - sade han. Till skillnad från sjömålsroboten, kan luftvärnsroboten inte slå ut fartyget, men den kan tillföra avsevärd skada.
En anonym specialist säger: ”Inga vapen kan till 100% skydda ett fartyg. Sjömålsrobotar det är bra, men vad skall du göra när de tar slut i striden? Möjligheten att använda ZRK för att slå ut sjömål är behändigt. Så att öva detta – det är ett viktigt element i stridsutbildning”.

Vi påminner om, att besättningen på östersjöflottans (ÖM:s) korvett ”Soobrazitelnyj” flera gånger genomfört taktiska övningar där de skjutit med luftvärnsrobotar vid ÖM:s övningsfält. Man sköt med ZRK mot mål, som föreställde fientligt fartyg.

En av de mest kända exemplen där man använt ZRK mot ytfartyg genomfördes under sjöstrider under konflikten i Sydossetien: 10 augusti 2008 nära Abchasiens kust använde ryska Flottans lilla robotbåt ”Mirazj” robotsystemet ”Osa-M” för att sänka en mindre båt ur Georgiens flotta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar