Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 18 oktober 2016

18/10 Indien hyr en andra atomubåt, ”Sjtjuka-B” från Ryssland


atomubåten (APL) ”Tjakra” vid överlämningsceremoni 4 april 2012.En källa inom ryska försvarsindustrin har meddelat om underskrift av överenskommelse i staten Goa om leverans till Indien för att hyra en andra atomubåt ur projekt 971 ”Sjtjuka-B”. www.vedomosti.ru skriver, att Indiens sjöstridskrafter får en ubåt från Rysslands flotta, vilken innan leverans skall repareras och moderniseras.

Tidningen säger inte konkret vilken ubåt det rör sig om, men enligt uppgifter från www.lenta.ru, rör det sig om en ubåt, som befinner sig vid varvet ”Zvjozdotjka” i Severomorsk. Tidigare har man i massmedia diskuterat möjligheterna att det skulle bli atomubåten K-322 ”Kasjalot”, som nu repareras i Komsomolsk-na-Amure.Indien har nu en ubåt ur projekt 971 ”Nerpa”, som överlämnades till Indien och fick namnet ”Tjakra”.
Samtalen om leverans av en andra atomubåt har pågått några år. Överenskommelsen om att hyra slöts vid mötet i Goa mellan Rysslands president Vladimir Putin och Indiens premiärminister Narendry Modi. Det var en del av det stora paketet om militär-teknisk samarbete. I paketet ingår kontrakt om leverans av luftvärnsrobotsystemet S-400, fregatter ur projekt 11356 (typ ”Talwar”) och igångsättning av produktion av helikopter Ka-226T.

Ubåtar ur projekt 971 ”Sjtjuka-B” är en serie av mångfunktionella atomubåtar ur tredje generationen, byggda under perioden 1983-2004. Beväpningen består av torpeder, minor, sjömålsrobotar och ”ubåtsjaktrobotar”. De kan skjutas ur fyra 533-mm och fyra 650-mm torpedapparater. ”Sjtjuka-B” kan dyka ned till 600 meters djup. I undervattensläge kan hon komma upp i 30 knop.
För närvarande finns i flottan 11 ubåtar ur denna klass.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar