Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 17 oktober 2016

17/10 Överenskommelse om fast rysk marinbas i Tartus under 49 år



Bilden visar hamnen i Tartus

Överenskommelse om en fast rysk marinbas i Tartus kan komma att antas av statliga Duman om en månad. Överenskommelsen skall slutas över 49 år. Detta meddelar på måndagen 17 oktober RBK enligt en källa i parlamentet.

Tidigare, 10 oktober, tillkännagav, statssekreteraren, vice försvarsminister Nikolaj Pankov, att Ryssland planerar en fast marinbas i syriska hamnen Tartus. Han sade att dokumenten är redan förberedda och skall genomgå procedurer i myndigheter för överenskommelse.
 

Vi påminner om, att ryska flottans underhållsplats i Tartus för första gången dök upp år 1971 efter en överenskommelse mellan Sovjetunionen och Syrien. Här reparerades, bunkrades och fyllde på sina förråd o.s.v.  5:e operativa (Medelhavs) eskaderns fartyg, Medelhavseskadern upplöstes efter Sovjetunionens sönderfall år 1991, men underhållsplatsen i Tartus behölls.

I början av oktober ankom ett batteri luftvärnsrobotsystem S-300, som utgupperades för skydd av hamnen i Tartus och fartyg ur ryska flottans operativa fartygsförband.

Just nu består ryska fartygsgruppen i Medelhavet av upp till tio fartyg av olika slag. Lördagen, 15 oktober, lämnade Severomorsk slaggruppen med tunga flygplanskryssaren ”Admiral Kuznetsov” i spetsen. I gruppen ingår även tunga atomkryssaren Pjotr Velikij”, stora ubåts-jaktfartygen”Vitse-admiral Kulakov” och ”Severomorsk”, samt även understödsfartyg. Förbandet är på väg till östra delen av Medelhavet, där, som det väntas, skall ansluta till Rysslands Flottas fasta operativa ”förening”.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar