Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

fredag 21 oktober 2016

21/10 PAK FA – halvbror till indiska FGFA

Rysslands luft – o rymdstridskrafter (VKS) skall nästa år få de första fem jaktfdlygplanen ur 5:e generationen (Perspektivyj Aviatsionnyj Kompleks Frontovoj Aviatsii – PAK FA) T50, meddelade chefen för VKS generalöverste Viktor Bondarev. Han säger också, att därefter påbörjas serietillverkning. Men detta är inte den T50, som Ryssland och Indien jobbar med tillsammans.
Rysslands president förklarade vid BRIKS-mötet i Goa, att i detta fallet handlar det inte om någon vidarutveckling av PAK FA, utom om en gemensam rysk-indisk utveckling av ett jaktflygplan ur femtegenerationen (Fifth Generation Fighter Aircraft – FGFA), som en av de mest lästa och auktoritära tidningarna Times of India berättade om i somras med hänvisning till försvarsmyndigheten.

”Indiens försvarsministerium har beslutat skynda på samtalen med Ryssland om ett femte generationens flygplan, för att under innevarande år skriva kontrakt test-konstruktionsarbete, - sade källan till tidningen. Enligt det förberedda projektet, skjuter Indien och Ryssland till verdera 4 miljarder dollar för utveckling att testmodeller, dessas tester och skapande av nödvändig infrastruktur under de närmaste sex åren. Totala kostnaden för att tillverka 127 ensitsiga jaktflygplan i Indien uppgår till cirka 25 miljarder dollar”. En skissprojektering av FGFA är redan genomförd. Den har kostat 295 miljoner dollar, där man löst alla uppkomna frågor, och ryska utvecklare tittat igenom mer än 40 modifieringar, som erbjudits indierna.

Militärspecialisten underströk, att ”Ryssland har inte bara gått indierna tillmötes med tekniska finansiella lösningar”, utan även ”tillåtit Indiens flygvapen köpa en prototyp av FGFA för att genomföra testflygningar reda nu”.

Enligt tidningens källa, ”hittills har det gemensamma projektet hängt i luften, fast första överenskommelsen mellan regeringarna slöts år 2007”, ett hinder är den oklara situationen om att köpa franska Rafale.

”Försvarsministeriet anser, att även om kontraktet om 36 franska jaktflygplan blir av inom den närmaste tiden, så räcker det inte, för att tillfredsställa det indiska flygvapnet”, - sade militärspecialisten.

TASS har meddelat, att jaktflygplanet FGFA är en utveckling av ryska T50 med hänsyn till indiska krav. Indien vill även ha en tvåsitsiga variant av flygplanet och en motor med ökad dragkraft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar