Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 26 mars 2014

Ryska försvaret beställt ”landsättningstank” för VDVDen nya maskinen skall ersätta självgående art-fordon ”Sprut-SD”

Ryska luftlandsättarna (VDV) har beställt vid Kurganskij maskinostroitelnyj zavod en lätt banddriven självgående 125-mm tank-kanon, som kan landsättas från flygplan utan plattform. Den nya maskinen behövs för att ersätta självgående artillerianläggningen ”Sprut-SD”, som luftlandsättare tackade nej till år 2010 efter branden på Röda torget – den unika tanken började brinna efter Paraden 9 maj pga läckande bränsle. Efter att ha fått det nya fordonet, kommer VDV ha ett vapen för strid med amerikanarnas ”Abrams” och israelernas ”Merkava”.

En företrädare för VDV, som deltar i arbetet, säger att den nya maskinen kommer att byggas på basen av BMD-4. I stället för en 100-mm kanon blir det ett 125-mm tank-art-system 2A46M-5, som finns på tank T-90.
En företrädare för det militärindustriella komplexet, som deltar i utvecklingen av tekniska uppgifter, berättar att den nya maskinen blir drygt 7 m lång och väga endast 18 ton (en vanlig tank väger mer än 40 ton), och där kan den transporteras av flygplan Il-76 och hkp M-26.

Dessutom, tack vare chassit från BMD-4 kan den nya maskinen klara stigningar upp till 35 grader och även röra sig genom vatten.

Kanon 2A46M-5 kommer att skjuta med nya pansarbrytande projektiler (bland annat projektil ”Svinjets”, som kan gå igenom pansaret på amerikanska tanks ”Abrams” och israeliska ”Merkava”), och även med anti-tank-robotar.

Aleksej Chlopotov säger: ”Idag är det en världstrend med lätta tanks. Så t.ex. gör man sådana i Sverige, Polen och Kina. De behövs i bergstrakter, träskmarker, där tunga fordon inte tar sig fram. Den nya tanken kan fällas från luften på fält, och genast tillföra infanteriet en tillförlitligt stridsmaskin, som kan avge kraftig eld, - förklarade Chlopotov.

Beslutet om det nya artillerifordonet togs av vice försvarsminister Jurij Borisov i februari 2013 vid ett möte om att utveckla VDV. Det kommer att ersätta självgående antitank artillerianläggningen ”Sprut-SD”.

”Sprut-SD” började utvecklas vid traktorfabriken i Volgograd på 1980-talet. Totalt fick Rysslands luftlandsättningstrupper (VDV) 24 fordon. 9 maj år 2010, strax efter högtidliga passagen på Röda torget, började motorn på ett självgående artillerifordon ”Sprut” att brinna. Samma år slutade förra försvarsministern Anatolij Serdjukov beställa dessa maskiner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar