Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 25 mars 2014

Ryssland skall bygga superliten ubåt och ”obemannad” kutter

Foto: Ubåt ur projekt ”Piranja” topwar.ru

Konstruktörsbyrån ”Malachit” i Sankt Petersburg har börjat utveckla ett projekt för en superliten ubåt. Detta meddelar vicepresidenten för ”De förenade skeppsvarven” (OSK) Igor Zacharov. Han säger, att det också planeras för en ”obemannad” liten båt med en autonom obemannad undervattensapparat för minbekämpning.

Enligt bedömningar från OSK, finns en efterfrågan från regionala vapenmarknader efter supersmå ubåtar; de skall kunna fungera i grunda vatten i sydöstra regionen. Enligt rådgivaren till ”Malachits” generaldirektör Aleksandr Terenov, behöver även ryska flottan supersmå ubåtar för bevakning av marinbasen och för att lösa olika uppgifter i Östersjön och Svarta havet.

Under 1980-talet i Sovjetunion utvecklades supersmå ubåtar ur projekt 865 ”Piranja”, vilka fanns inom Rysslands sjöstridskrafter från 1990-1999. Enligt Terenov, uppfattas dylika fartyg felaktigt som uteslutande diversionsfartyg, då ”de har ett vitt verksamhetsområde och kan använda fullvärdiga robot- och torpedvapen”. Andra detaljer om det framtida ubåtsprojektet nämns inte.

Ur projekt ”Piranja” byggdes två ubåtar: MS-520 och MS-521. De hade ett deplacement om 319 ton med längd 28,3, bredd 4,7 och höjd 5,1 meter. Fartygen kunde komma upp i en fart av sju knop och dyka till djup av 200 meter. Ubåtarna var utrustade med två anordningar för minutläggning och förråd av fyra minor eller två torpeder kaliber 400 millimeter. Ubåten besättning kunde uppgå till nio man.

Angående den framtida ”obemannade” kuttern anmärkte vicepresidenten för OSK, att de ämnar köpa från franska företaget ”Echo” systemet ”Inspektor” och UV-apparat. ”Om det kommer att genomföras, så, sannolikt, kommer vi att börja utveckla vår egen obemannade kutter”, - sade Zacharov. Övriga detaljer om detta projekt nämndes inte heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar