Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

lördag 29 mars 2014

Världens första flytande atomkraftverk byggs vid Baltijskij zavod


Världens första flytande atomkraftverk, ”Akademik Lomonosov”, skall vara färdigbyggt vid Baltijskij zavod i Sankt Petersburg år 2016. Avtal om detta slöts vintern 2012 och projektet skall vara genomfört år 2016 säger generaldirektören Aleksandr Voznesenskij.
Överenskommelsen slöt mellan varvet och koncernen Rosenergoatom i december 2012.

På en fråga om byggnation av isbrytare, svaradeVoznesenskij: ”Vi bygger den första atomisbrytaren ur projekt 22220 med en effekt av 60 Megawatt för ”Atomflot”.

”Vi hoppas, att vi får kontraktet även för den andra och tredje i serien. Det borde vara logiskt, då serien i princip bör tillverkas där den första byggdes”, - anser han.

”Dessutom bygger vi diesel-elektriska isbrytaren ”Viktor Tjhernomyrdin” med en effekt av 25 Megawatt för Rosmorport”, - tillade Voznesenskij. Denna isbrytare kölsträcktes i oktober 2012 och, enligt uppgifter från varvets presstjänst, bör den levereras till beställaren år 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar